C0ntact
De lekkerste en mooiste IJssalon van Gooi en omstreken voor een heerlijk schepijsje , kop koffie , ijscoupe of ijstaart.
- IJssalon De Hoop
- Huizerweg 10, 1261AW Blaricum
4 generaties
De Hoop
In 1906 opent overgroot opa Lambert Kooij Stoomzuivelfabriek melkinrichting De Hoop. 45 jaar later zet opa Piet Kooij de melkfabriek De Hoop voort als klassieke ‘boter, kaas & eieren winkel’. Die zomer gaat ook het eerste schepijsje over de toonbank. In 1968 volgt Peter Kooij opa Piet op. Aan de voordeur verkoopt hij 14 smaken ijs, via de zijdeur zuivel en eieren. Caroline Kooij is de vierde in rij. In 2006 neemt SVH Meester IJsbereider Caroline de ijsspatel over van haar vader en wordt De Hoop meerdere keren uitgeroepen tot ‘IJssalon van het jaar’.
Wij hebben deelgenomen aan de jaarlijkse IJsvak-wedstrijden voor de Gouden IJsspatel , Gouden ijscreatie en Nominatie IJssalon van het Jaar.
Wij hebben meerdere prijzen mogen ontvangen :
2e prijs Gouden IJsspatel met de smaak caramel
1e prijs voedselveiligheid
Beste Nieuwkomer ( Tom Querido)
1e prijs kinderjury ( Ingeborg Lemstra )
Juni 2025 weten wij of wij ons IJssalon van het Jaar 2025 mogen noemen.
Wij hebben deelgenomen aan de jaarlijkse IJsvak-wedstrijden voor de Gouden IJsspatel , Gouden ijscreatie en Nominatie IJssalon van het Jaar.
Wij hebben meerdere prijzen mogen ontvangen :
2e prijs Gouden IJsspatel met de smaak caramel
1e prijs voedselveiligheid
Beste Nieuwkomer ( Tom Querido)
1e prijs kinderjury ( Ingeborg Lemstra )
Juni 2025 weten wij of wij ons IJssalon van het Jaar 2025 mogen noemen.
Ons 4e interieur sinds 1906. De Hoop is met het nieuwe interieur weer klaar voor de komende 100 jaar. Zie ons live ijsdraaien achter in de winkel met een klassieke ijsmachine , kies je favoriete chocola uit onze chocolade kranen en geniet van je ijsje op ons zonnige terras.
Op deze beurs komt de complete ambachtelijke ijsbranche samen. Op de beursvloer barst live de strijd los om het beste ijs van Nederland.
Caroline Kooij. SVH Meesterijsbereider.
Coupe Bubbly Berry
IJssalon De Hoop uit Blaricum mag zich de Beste IJssalon van Nederland noemen. Dat is donderdag 24 maart op de internationale dag van het Ambachtelijk ijs bekend gemaakt door voorzitter Jacques Vos van de Vereniging van Ambachtelijke IJsbereiders (VAIJ). De winnende ijssalon scoort hoog op ijssmaak, het maken van een coupe en hygiëne. Ook de mystery guest is laaiend enthousiast over De Hoop.
In 2016 behaald Caroline Kooij de Titel vakvrouw van het jaar 2016. Zij behaalt een derde prijs met malaga ijs en een 4e prijs de ijscreatie “Indian Summer”. Ook is IJssalon de Hoop genomineerd voor IJssalon van het Jaar.
De Hoop behaalt 3e prijs met hun ijscreatie ‘’Boereblij” en wordt genomineerd voor IJssalon van het Jaar 2015 en behaalt de 4e plaats.
Half jaartje knutselen en verbouwen maar dan heb je ook wat!
In maart legt Caroline Kooij haar meesterproef af en slaagt. Ze behaalt de titel SvH Meesterijsbereider dit is de hoogste graad van vakbekwaamheid op het gebied van IJsbereiding. Een uitgebreid onderzoek door deskundigen bepaalt of iemand kan worden toegelaten tot de meesterproef. Om de titel te behalen moet men zich gedurende langere tijd hebben bewezen op zijn of haar vakgebied. Nadat de proef met gunstig gevolg is afgelegd, vindt de inauguratie plaats in het eigen bedrijf.
Meer informatie
Wil je meer weten over de titel meesterijsbereider? Kijk dan op www.meesterijsbereider.info
In 2011 behaalt de Hoop met pistache ijs net niet de titel IJssalon van het jaar , maar wel 2e van Nederland. De ijscreatie ‘’Toren van Pistache” krijgt een 2e prijs.
Ook Daan heeft de Hotelschool afgerond en neemt veel ervaring uit de hotelbranche mee. Wat is het fijn om samen te kunnen ondernemen.
In 2009 behaalt De Hoop met chocolade ijs en ijscreatie “Chocolicious” de titel IJssalon van het Jaar. Het chocolade ijs krijgt een derde prijs.
In 2006 volgde Caroline Kooij haar vader op. Na het succesvol afronden van de Hogere Hotelschool te Maastricht, volgde zij een carrière bij de Holland Amerika Lijn. Na het behalen van alle diploma’s omtrent ambachtelijke ijsbereiding behaalde zij in 2011 de hoogste graad van vakbekwaamheid… SVH Meester IJsbereider!
Sinds 1996 is de IJssalon een eigentijdse ijssalon met een vitrine met meer dan 32 smaken en een zitgedeelte met 20 zitplaatsen.
De naam ‘’IJsbar de Hoop’’ wordt nu ‘’IJssalon de Hoop’’.
Toen de concurrentie van supermarkten groter werd en de verkoop van ijs toenam, werd de zuivelverkoop gestopt en de winkel verbouwd. Na de verbouwing werd de naam veranderd in “IJsbar de Hoop”.
Peter Kooij behaalde na zijn opleiding en ervaring als steward op het cruise schip “De Willem Ruys” zijn diploma Ambachtelijk IJs bereiden en volgde zijn vader op. De eerste “bokvriezers” en een echte ijsvitrine met 14 smaken doen hun intrede. De winkel krijgt twee ingangen… IJs aan de voordeur en boter, kaas en eieren aan de zijdeur.
De op een na jongste zoon Piet nam de melkfabriek over. Vlak voor de Tweede Wereld oorlog werd het bedrijf door Piet Kooij voortgezet als een klassieke “boter, kaas en eieren” winkel en deed het eerste ijsje zijn intrede. Zo konden de inwoners van Blaricum niet alleen voor hun pondje kaas en melk terecht bij “Zuivelhuis”, maar ook voor een half litertje ijs of voor gewoon een handijsje. De drie kinderen, Ineke, Peter en Constance, werkten ook in de Hoop.
Modernisering… samenwerkingsverband met zuivelfabriek Gooiland uit Naarden. In het vervolg wordt de melk ook bij de boer opgehaald.
De Gooische Erfgooier boeren leveren hun melk nog af met paard en wagen. Huidige parkeerplaats achter De Hoop.
De Gooische Stoomtram rijdt langs Stoomzuivelfabriek Melkinrichting De Hoop.
De naam “De Hoop” bestaat al meer dan 100 jaar. Niet als naam van de ijssalon, maar als “Stoomzuivelfabriek Melkinrichting De Hoop” gesticht door Lammert Kooij (24-10-1873) in 1898. Lammert Kooij was met de melkfabriek één van de eerste ondernemers in Blaricum. Lammert en zijn vrouw Yke van Ballegooijen (23-07-1869) hadden 7 kinderen; Marinus, Gerrit, Lambertus, Willem, Piet, Anton en dochter Greet.
De lekkerste en mooiste IJssalon van Gooi en omstreken voor een heerlijk schepijsje , kop koffie , ijscoupe of ijstaart.